Prijzen: incl.excl.BTW
phone 0511-233155
format_list_bulleted Menu
check

Geen verzendkosten boven €225,-

check

Met keurmerk: de beste service

check

Meer dan 60 jaar ervaring

check

Achteraf betalen via Billink

webshop keurmerk
Home / "Worden plastic snackbakjes verboden vanaf 2024?"

"Worden plastic snackbakjes verboden vanaf 2024?"De overheid is sinds 2023 bezig om het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen te ontmoedigen. Dit om de 'plastic soup' op onze wereld te verkleinen. Het begon met SUP-toeslagen en afvalbeheerbijdrages bij aankoop van bepaalde plastic verpakkingen of verpakkingsmaterialen die plastic bevatten.


Halverwege 2023 kwam daar de nieuwe maatregel bij dat consumenten extra moesten betalen voor snacks die in plastic bakjes, de zogenaamde A-bakjes, zaten. En moesten horeca-zaken tevens een alternatief hebben voor plastic verpakkingen.


Dus per 1 juli 2023:
  • Single use plastics (zoals dus plastic A-bakjes) zijn niet verboden, maar er moeten kosten worden berekend aan de consument.
  • Er moet een alternatief worden aangeboden, bijvoorbeeld suikerriet bakjes.
 "Mag ik nog plastic snackbakjes (A-bakjes) gebruiken in 2024?"Vanaf januari 2024 zouden dan de plastic snackbakjes verboden worden. Zouden. Want dit blijkt niet helemaal te kloppen. Een verrassend antwoord. Voor ons en ik denk voor jou ook. De communicatie vanuit de overheid is bepaald niet simpel en overzichtelijk. Maar als je het goed leest komt er geen verbod op plastic snackbakjes (lees verder onder de afbeelding hoe dat precies zit).

               De regels per 1 januari 2024:
  • Single use plastics, plastic snackbakjes, zijn verboden voor consumptie op locatie
  • Single use plastics: plastic snackbakjes zijn niet verboden voor afhalen en bezorgen
  • Er moet uiteraard wel een verplicht alternatief zijn (suikerriet of karton) voor consumptie op locatie


Het komt er dus op neer dat je nog steeds plastic A-bakjes kunt gebruiken, als de klant de snacks maar niet consumeert in je zaak. En je moet dan wel een alternatief voor de plastic bakjes hebben als ze het wél direct opeten. Neemt hij de snacks mee naar huis om ze daar op te eten dan kun je nog steeds plastic verpakkingen gebruiken.

Bedrijfsrestaurants en festivals kunnen dus geen plastic bakjes meer gebruiken (immers directe consumptie), maar cafetaria's en snackbars zouden 2 soorten bakjes  kúnnen gebruiken. Plastic voor afhalen en suikerriet of karton voor bij direct consumeren


Het antwoord op de vraag: worden plastic snackbakjes verboden in 2024 is dus nee. Erg goed om te weten, maak op basis hiervan je keuzes!
 
  Jan Tanja     04-10-2023 09:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Inschrijven nieuwsbrief
Sluiten
Aanmelden