Prijzen: incl.excl.BTW
phone 0511-233155
format_list_bulleted Menu
check

Geen verzendkosten boven €225,-

check

Met keurmerk: de beste service

check

Meer dan 60 jaar ervaring

check

Achteraf betalen via Billink

webshop keurmerk
Home / Vanaf 2023: afvalbeheerbijdrage en SUP-toeslag

Vanaf 2023: afvalbeheerbijdrage en SUP-toeslag

Vanaf 2023: afvalbeheerbijdrage en SUP-toeslag
Misschien was het je al opgevallen. Dat er toeslagen worden berekend op bepaalde verpakkingen, waardoor de totaalprijs ineens een stuk hoger is. Het heeft te maken met maatregelen van de overheid. Vanaf 1 januari 2023 worden er op bepaalde producten namelijk afvalbeheerbijdrages en/of SUP-toeslagen berekend.*

*Mocht een product 1 of beide toeslagen hebben dan staat dat expliciet vermeld op de productpagina, bij de omschrijving. De toeslag is door ons dan ook al in de verkoopprijs verwerkt. Je krijgt dus niet achteraf nog toeslagen of facturen. Ook goed om te weten: het gaat (op dit moment) om nog maar een klein aantal verpakkingen.
Afvalbeheerbijdrage

Via deze bijdrage dient indirect de inzameling, scheiding en recycling van verpakkingsmateriaal te worden betaald. Deze bijdrage wordt door de fabrikant via de groothandel doorberekend aan de eindverbruiker. Er zijn verschillende tarieven voor verschillende materiaalsoorten. De tarieven vind je hier:

https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/tarieven

Er wordt een bijdrage per kilogram berekend. Bij bepaalde materialen en verpakkingseenheden kan de toeslag behoorlijk oplopen. Bijvoorbeeld plastic, daar moet meer dan een euro per kilo worden betaald. Voorbeeld: wij verkopen dozen met plastic hemdtasjes en die doosjes wegen 15kg. Dat betekent dat er ruim 15 euro aan afvalbeheerbijdrage wordt berekend. Dat levert dus een grote prijsverhoging op.

Hoe komt men tot een tarief per materiaalsoort? Door de kosten te berekenen die inzameling, scheiding en recycling van een bepaald materiaal met zich mee brengt. Logisch dus dat plastic een veel hogere toeslag heeft dan bijvoorbeeld papier, karton en hout. Feitelijk houdt het in dat materialen die het milieu erg belasten veel duurder zijn in toeslag dan de materialen die dat minder of niet zijn.

Uiteindelijk is het dus een maatregel om het gebruik van verpakkingen die slecht zijn voor het milieu verder te ontmoedigen. Om de tasjes weer als voorbeeld te nemen; het wordt dus steeds aantrekkelijker gemaakt van plastic tasjes af te stappen en over te gaan op papieren tasjes.


                   
Sup-toeslag

De Sup-toeslag is een toeslag voor  Single Use Plastics. Dus verpakkingen voor eenmalig gebruik. Dan moet je in onze branche denken aan:
 
  • Plastic zakjes
  • Lichtgewicht plastic hemdtasjes (tot 50 micron)
  • Plastic bestek, borden, soepkommen, etc.
  • Plastic bekers
  • Take-away plastic verpakkingen

De sup-toeslag is €2,30 per 1000 stuks van een bepaald product. Bepaalde producenten hebben de toeslag getackeld door hun plastic wegwerpproducten herbruikbaar te maken. Al het door ons verkochte wegwerpbestek is bijvoorbeeld re-usable en valt daardoor niet meer onder single-use-plastics.

De eerder genoemde hemdtasjes daarentegen krijgen dus zelfs 2 toeslagen. De genoemde afvalbeheerbijdrage van €1,05 per kilo en ook de SUP-toeslag van €2,30 per 1000 stuks. De prijs van een doos hemdtasjes stijgt daardoor soms wel bijna met 20 euro aan toeslagen alleen. 
  Jan Tanja     03-02-2023 14:51     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 van Haastrecht -  11-07-2023

Volstrekte apenkool!

 Pieterman -  21-06-2023

Betalen voor wegwerpplastic wel erg raar. Dus als ik betaald heb kan ik het dan gewoon weggooien? Deponeren in de gemeentelijke pmd container is ook gek ondat ik hiervoor reeds betaal. Weigeren te betalen is dan de enigste oplossing zodat het probleem komt te liggen bij diegene die het moet oplossen. Waarom burgers hiermee lastig vallen, de overheid kan het toch bij gewoon verbieden? (of durven zij dit niet?)

Inschrijven nieuwsbrief
Sluiten
Aanmelden