Prijzen: incl.excl.BTW
phone 0511-233155
format_list_bulleted Menu
check

Geen verzendkosten boven €225,-

check

Met keurmerk: de beste service

check

Meer dan 60 jaar ervaring

check

Achteraf betalen via Billink

webshop keurmerk
Home / Plastic wegwerpproducten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2023

Plastic wegwerpproducten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2023

Plastic wegwerpproducten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2023Update 30 juni 2023

Inmiddels hebben we meer info over de te betalen bedragen voor plastic to-go wegwerpproducten die je aan de klant moet doorberekenen. En wat met die toeslagen te doen.

De overheid heeft de volgende richtlijnen gegeven:

 • €0,25 per beker
 • €0,50 voor een maaltijd die kan bestaan uit meerdere bakjes
 • €0,05 voor bakjes met 1-persoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus.


Let op: dit zijn dus richtbedragen, je mag zelf bepalen hoe hoog de bedragen uiteindelijk echt worden. De toeslagen moeten apart op de bon worden vermeld, bijvoorbeeld met termen als 'plastic product' of 'plastic bakje'. Bovendien moet er het hoge BTW-bedrag a 21% over worden geheven. Dit kan dus nog wel even een klusje worden, om dat goed ingesteld te krijgen op de kassa.

De extra opbrengst van deze toeslagen mag je zelf houden. Het komt dus gewoon bij de omzet op. Je kunt deze extra omzet aanwenden om suikerriet- of herbruikbare verpakkingen in te kopen. Zodat je een duurzaam alternatief hebt voor de plastic verpakkingen. 

Mijn advies: maak langzaam de voorraden in plastic bakjes en bekers op, in ieder geval vóór 1 januari 2024. Dan worden to-go plastic wegwerpproducten (bijvoorbeeld snackbakjes en plastic bekers) namelijk verboden. Daarnaast zou ik, als verplicht alternatief, suikerriet snackbakjes inslaan. Mochten klanten ernaar vragen kun je die gebruiken. Mocht je met herbruikbare verpakkingen gaan werken: je mag klanten om een borg vragen. Zodat je redelijkerwijs vanuit kunt gaan dat je de bakjes en bekers ook weer terug krijgt.

Het kan gebeuren dat de klant zelf bakjes gaat meenemen, vanuit de overheid wordt gecommuniceerd dat dit ook kan. Ik heb 'uit het veld' echter al gehoord dat veel horeca-ondernemers, als het om voedsel gaat, daar niet op zitten te wachten. Je zit dan bijvoorbeeld met de grootte van porties en hygiene. Met koffie en frisdrank zou dat wel goed kunnen werken. 

Plastic wegwerpproducten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2023De SUP-wetgeving is een Europese richtlijn die het gebruik van plastic wegwerpproducten wil verminderen om zo zwerfafval tegen te gaan. De wetgeving heeft gevolgen voor jouw bedrijf als je plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen gebruikt of verkoopt. Er zijn drie onderdelen waar je rekening mee moet houden: een verbod, een markeringsplicht en een ontmoediging.

 
 • Het verbod houdt in dat je geen plastic wegwerpproducten meer mag gebruiken of verkopen, zoals plastic borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes. Dit verbod geldt al sinds 3 juli 2021. Herbruikbare plastic borden en herbruikbaar plastic bestek zijn uiteraard wel toegestaan.
 • De markeringsplicht houdt in dat op plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers een logo aangebracht moet zijn dat aangeeft dat er plastic in zit en dat het product slecht is voor het milieu. Dit logo is ook verplicht sinds 3 juli 2021 (alle door ons verkochte producten hebben deze markering).
 • De ontmoediging houdt in dat je vanaf 1 juli 2023 geen gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer mag verstrekken voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. Je mag deze producten nog wél aanbieden als de klant hier extra voor betaalt. Ook moet je de klant een herbruikbaar alternatief aanbieden of stimuleren om zelf een verpakking mee te nemen. Of je kiest voor bijvoorbeeld suikerriet verpakkingen of materialen van karton. (let op: sommige kartonnen maaltijdverpakkingen hebben een plastic laagje. Die vallen dan weer onder 'plastic').Vanaf 1 januari 2024 wordt de ontmoediging een verbod voor consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horeca, evenementen en kantoren. Je mag dan geen plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer verstrekken, tenzij je zorgt voor een goede inzameling en recycling van deze producten. Dus de bekende plastic snackbakjes van de cafetaria zijn dan definitief verleden tijd. Hergebruiken wordt de norm.

Voor de duidelijkheid. Het gaat dus om producten die je direct uit de verpakking kunt consumeren, zoals een plastic cup met yoghurt, een bowl met salade, een kom soep, een bekertje koffie of een bakje met een snack. Voor producten die je nog moet koken, opwarmen of schillen gelden de regels niet.              
        


Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor je klanten?
 
 • Vanaf 1 juli 2023 moeten ze extra betalen voor plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. Die mogen dus niet meer gratis worden mee gegeven.
 • Ze kunnen ook kiezen voor een herbruikbaar alternatief, een duurzaam alternatief zonder plastic of zelf een verpakking meenemen, zoals een koffiebeker, een soepkom of een maaltijdbakje.
 • Ze zien een logo op de plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers dat aangeeft dat er plastic in zit en dat het product slecht is voor het milieu.
 • Vanaf 2024 kunnen ze geen plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer krijgen voor consumptie ter plaatse, tenzij er een goede inzameling en recycling van deze producten is.Ook is het goed om te weten dat bij voorverpakte producten (op te warmen en koude of ingevroren maaltijden, koude dranken, bijvoorbeeld uit de supermarkt of benzinestation)  de regels niet gelden en je geen alternatief hoeft aan te biedenWat kun je doen om je aan te passen aan de SUP-wetgeving?
 

 • Stop met het gebruiken of verkopen van plastic wegwerpproducten die onder het verbod vallen, zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes (zijn inmiddels niet meer leverbaar, dus dit probleem is al opgelost).
 • Bereid je voor op het extra betalen of aanbieden van herbruikbare alternatieven voor plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. 
 • Overweeg om over te stappen op herbruikbare of biologisch afbreekbare verpakkingen die niet onder de SUP-wetgeving vallen. Voor dat laatste is suikerriet een prima optie.


Waar kun je meer informatie vinden over de SUP-wetgeving?

Op de website van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat minderwegwerpplastic.nl vind je alle belangrijke informatie over de SUP-wetgeving en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Je kunt ook de regelhulp gebruiken om jouw eigen situatie in kaart te brengen en relevante informatie te krijgen.


Ik hoop dat je deze tekst nuttig vond. Heb je nog vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!
 
 


 
  Jan Tanja     31-05-2023 10:06     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 syl -  28-08-2023

Het is helemaal gestoord! Wat een achterlijke regels.

Inschrijven nieuwsbrief
Sluiten
Aanmelden