Prijzen: incl.excl.BTW
phone 0511-233155
format_list_bulleted Menu
check

Geen verzendkosten boven €225,-

check

Met keurmerk: de beste service

check

Meer dan 60 jaar ervaring

check

Achteraf betalen via Billink

webshop keurmerk
Home / Prijsstijgingen: niet leuk, wel onvermijdelijk

Prijsstijgingen: niet leuk, wel onvermijdelijk

Prijsstijgingen: niet leuk, wel onvermijdelijk
Een woord dat niemand graag leest. Prijsverhogingen. Toch is het een begrip dat wij de laatste maanden meer horen dan ons lief is. De omstandigheden die zijn ontstaan door Corona zorgen daarvoor. Ook wij worden ermee geconfronteerd en misschien had u het al gemerkt: bepaalde producten zijn in prijs gestegen. Niet leuk, helaas wel onvermijdelijk. Ik leg hieronder uit wat de belangrijkste redenen zijn dat de prijzen omhoog gaan.Prijzen van grondstoffen rijzen de pan uit


De pandemie heeft de wereld-economie ontwricht. Dit heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment wereldwijd nauwelijks voorraden in grondstoffen zijn. Doordat de economie in de meeste landen weer flink aan begint te trekken ontstaat er nu grote schaarste. Bijvoorbeeld in granulaatkorrels, waar verpakkingsfolie van wordt gemaakt. Of in papier-pulp, gebruikt voor handdoekrollen en kartonnen verpakkingsmateriaal. Het gevolg van de tekorten: enorm stijgende prijzen.

Bijkomend probleem is dat het ook heel moeilijk blijkt, nu Corona redelijk onder controle is, alle fabrieken weer op volle capaciteit te laten draaien. Daardoor lijkt er geen snelle oplossing voor de tekorten die zijn ontstaan.Extreem gestegen vraag naar verpakkingen en beschermende kleding


Papier-pulp en karton, wat veel gebruikt wordt voor verpakkingen, is dus erg schaars. En niet alleen door een tekort aan grondstoffen. De andere redenen liggen voor de hand. Over de hele wereld zijn restaurants maaltijden gaan verpakken nadat de pandemie begon. Dit heeft nu zijn weeromslag op de prijzen. De vraag naar maaltijdverpakkingen is wereldwijd verveelvoudigd. Tel daarbij nog eens op dat mensen veel meer online gingen bestellen. Die bestellingen moesten allemaal verpakt worden.

Daarnaast is de vraag naar wegwerphandschoenen (nitril, latex) en andere beschermende kleding nog steeds vele malen hoger dan dat wat er geproduceerd kan worden. Aan de ene kant heb je dus tekort aan grondstoffen, aan de andere kant is de vraag gigantisch gestegen. De prijzen zijn daardoor de laatste maanden steeds hoger opgelopen, tot een niveau dat al lang niet meer normaal is.


            Prijzen zeecontainers gaan door het dak


De 3e grote reden van de prijsverhogingen is de explosieve stijging van zeecontainerkosten. Die zijn op dit moment in sommige gevallen wel het tienvoudige van de kosten die je moest maken voordat de pandemie begon. Deze extreem gestegen transportkosten zorgen uiteraard voor veel duurdere producten, want uiteindelijk moeten de kosten van transport terug verdiend worden. Ook hier geldt dat er zoveel vraag naar zeecontainers is dat er ernstige tekorten zijn ontstaan. 

Een probleem wat daaruit voort komt: doordat vervoerskosten zó hoog zijn is het verschepen van bepaalde goederen en grondstoffen niet meer rendabel. Waardoor weer grote tekorten ontstaan. Het is een vicieuze cirkel. Op de site van de NOS stond kort geleden nog een bericht over de stijging van de containerprijzen.Alsmaar stijgende olieprijzen

Iedereen met een auto weet dat benzine en diesel de laatste maanden steeds duurder zijn geworden. De prijs van olie heeft grote invloed op de prijzen en dat merk je niet alleen aan de pomp. Hier gaat het ook al dubbel-op. Olie wordt immers als grondstof voor producten gebruikt (bijvoorbeeld plastic zakken en containerzakken), maar ook als brandstof voor transport.

Al met al geen vrolijk verhaal. En het einde van de problemen die de prijsstijgingen veroorzaken lijkt nog niet in zicht. Maar het is zoals het is en we moeten ermee dealen. Belangrijkste is om er als bedrijf eerlijk en duidelijk over te zijn. Zoals wij deze info met u delen kunt u ook uw eigen klanten op de hoogte brengen. Zodat ook zij weten en begrijpen waar die prijsverhogingen vandaan komen. Geen leuke boodschap, maar wel een eerlijke.


 
  Jan Tanja     25-06-2021 10:01     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Inschrijven nieuwsbrief
Sluiten
Aanmelden
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Mogelijke vertraging bij vervoerders:
door drukte rond de feestdagen dien je rekening te houden met vertragingen van 1-4 werkdagen