Prijzen: incl.excl.BTW
phone 0511-233155
format_list_bulleted Menu
check

Geen verzendkosten boven €225,-

check

Met keurmerk: de beste service

check

Meer dan 60 jaar ervaring

check

Achteraf betalen via Billink

webshop keurmerk
Home / Hygiëne en schoonmaak bij warm weer: 10 tips

Hygiëne en schoonmaak bij warm weer: 10 tips

Hygiëne en schoonmaak bij warm weer: 10 tips

Zomer in Nederland! Voor het eerst dit jaar hebben we te maken met een langere periode van warm weer. Werken onder warme omstandigheden kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om hygiëne en schoonmaak. Maar juist in periodes met hoge temperaturen is hygiene extra belangrijk. Daarom hebben we hieronder 10 tips samengesteld om je te helpen de winkel schoon te houden tijdens warm weer.Tip 1
Zorg voor een goede luchtcirculatie: In warme omstandigheden kan de luchtvochtigheid toenemen, wat de groei van bacteriën en schimmels kan bevorderen. Zorg voor voldoende ventilatie om de lucht fris en droog te houden.


Tip 2
Reinig en desinfecteer regelmatig: verhoog de frequentie van schoonmaak- en desinfectieroutines. Vooral op plekken waar voedsel op of mee wordt bereid, zoals snijtafels, messen, toonbankschalen en keukenapparatuur. Maar ook de opslagruimtes. Gebruik hierbij de juiste schoonmaakmiddelen en desinfectiemiddelen.

Schaf indien nodig een vliegenlamp aan om je ruimtes vrij te houden van vliegen en muggen. Bewaar schoonmaakmiddelen op de juiste manier: houd ze op een koele en droge plaats, weg van voedsel en andere materialen die ermee in aanraking kunnen komen.


Tip 3
Controleer de temperatuur van koelkasten en vrieskisten vaker: zorg ervoor dat de temperatuur op het juiste niveau blijft om bederfelijke producten vers en veilig te houden, ongeacht de hitte buiten. Plaats temperatuurloggers in koelkasten, vrieskisten en andere opslagruimtes om continu de temperatuur te monitoren. Deze loggers waarschuwen wanneer de temperatuur buiten de veilige zone komt.

Zorg ervoor dat koelsystemen regelmatig worden onderhouden en gereinigd. Stof en vuil kunnen zich ophopen op condensatoren en ventilatoren, wat de efficiëntie kan verminderen en de groei van bacteriën kan bevorderen.


Tip 4
In warme omstandigheden kan bederf sneller optreden. Controleer de versheid van producten regelmatig: wees extra alert op bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivelproducten. Beheer ook de houdbaarheidsdata, controleer regelmatig de houdbaarheidsdata van producten en verwijder tijdig diegene die over de datum zijn. Gebruik bijvoorbeeld houdbaarheidsstickers


Tip 5
Hou het personeel gehydrateerd: zorg ervoor dat collega's voldoende water tot hun beschikking hebben. Onderschat niet hoe belangrijk het is om regelmatig water te drinken op warme dagen.


Tip 6
Versterk de persoonlijke hygiene. Zorg ervoor dat je medewerkers regelmatig en grondig hun handen wassen met desinfecterende handzeep en warm waterHandschoenen dragen bij het hanteren van voedsel is extra belangrijk. Pak een keer vaker een paar nieuwe wegwerphandschoenen. Gebruik nooit katoenen handdoeken, maar altijd papieren handdoekjes voor eenmalig gebruik.


Tip 7
Juist bij warm weer is het zaak om je schoonmaakartikelen eens te checken op deugdelijkheid. Zijn je borstels of trekkers misschien wel eens aan vervanging toe? Schrobbers, bezems, ze hebben natuurlijk niet allemaal een levenslange gebruiksduur. Juist in warme tijden wil je dat alles fris, schoon en deugdelijk is, ook het materiaal waarméé je schoonmaakt.


Tip 8
Train medewerkers. Zorg ervoor dat je medewerkers goed op de hoogte zijn van de juiste hygiënemaatregelen. Druk hen op het hart dat deze maatregelen extra belangrijk zijn tijdens warme omstandigheden. Geef regelmatig trainingen om hen op de hoogte te houden van eventuele updates of nieuwe richtlijnen.


Tip 9
Vermijd voedselbereiding in direct zonlicht: probeer voedselbereiding in direct zonlicht te vermijden, omdat dit de groei van bacteriën kan versnellen. Gebruik indien mogelijk schaduwrijke of gekoelde werkruimtes.


Tip 10
Implementeer een HACCP-plan: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) is een systematische benadering van voedselveiligheid die helpt bij het identificeren, evalueren en beheersen van potentiële gevaren in de voedselbereiding en -opslag. Ontwikkel en implementeer een HACCP-plan om ervoor te zorgen dat alle aspecten van hygiëne en schoonmaak in je winkel worden aangepakt.


Door deze tips toe te passen, kunt je de hygiëne in de verswinkel garanderen en verbeteren, zelfs in warme omstandigheden. Het waarborgen van voedselveiligheid en hygiëne is van het grootste belang voor bedrijf en klanten.
 
  Jan Tanja     13-06-2023 09:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Inschrijven nieuwsbrief
Sluiten
Aanmelden