Prijzen: incl.excl.BTW
phone 0511-233155
format_list_bulleted Menu
check

Geen verzendkosten boven €225,-

check

Met keurmerk: de beste service

check

Meer dan 60 jaar ervaring

check

Achteraf betalen via Billink

webshop keurmerk
Home / Herbruikbaar wegwerpbestek: het beste van 2 werelden

Herbruikbaar wegwerpbestek: het beste van 2 werelden

Herbruikbaar wegwerpbestek: het beste van 2 werelden

We naderen weer de leuke tijden van barbecues, evenementen en tuinfeesten. Dat biedt veel kansen voor horeca en verswinkels, zowel qua food als qua organisatie. Onmisbaar bij dit soort feesten en partijen is servies voor eenmalig gebruik: dus disposable wegwerp bestek, borden, glazen en bekers.
 

Sinds vorig jaar is het zogenaamde single use zwart en wit plastic wegwerpbestek kopen en verkopen niet meer toegestaan. Het zelfde geldt ook voor plastic wegwerpborden (inmiddels vervangen door met name suikerriet borden) en  de welbekende witte roerstaafjes (in plaats daarvan worden nu houten roerstaafjes verkocht).

Doel van deze vanuit Europa geïnitieerde maatregel is om het milieu te beschermen tegen uitbreiding van plastic soep op de wereld. Een bijna onuitputtelijke hoeveelheid afval die niet of nauwelijks vergaat en die dus onder andere ontstaat door deze plastic producten. Ik schreef eerder een blog over welke plastic wegwerp producten verboden zijn in 2021.

 

Houten bestek en CPLA bestek

Door de maatregel verlegde de koop en verkoop in wegwerp messen, wegwerpvorken en wegwerplepels zich in eerste instantie naar de houten uitvoeringen. Toch is dit houten bestek natuurlijk ook niet geheel duurzaam; er moeten immers bomen gekapt worden voor de productie van dit tafelgerei.

Daarnaast is er het CPLA bestek: het natuurlijke alternatief voor plastic dat industrieel composteerbaar is. Dat klinkt op zich heel milieuvriendelijk, echter ‘industrieel composteerbaar’ wil zeggen dat het alleen in de fabriek te composteren is en dus verzameld zou moeten worden om te kunnen worden afgebroken. Het kan dus niet op de composthoop of in de groene container. Dat laatste zou zelfs erg slecht zijn, omdat het in de natuur niet afbreekt.


Re-usable plastic vorken, messen en lepels
 

Dan over het plastic wegwerpbestek, in zwart en wit. Het nieuwste dat we de laatste maanden op de markt zien zijn de zogenaamde herbruikbare plastic vorken, messen en lepels. Bestek van bijvoorbeeld polystyreen dat zó is gemaakt dat het in de vaatwasser kan en dus vele malen hergebruikt kan worden. Je hoeft ze dus niet na één keer weg te gooien maar kunt ze schoonwassen. Dat levert natuurlijk grote voordelen op ten opzichte van hout:

 

  • Het is steviger en degelijker

  • veel mensen vinden het nadeel van houten bestek dat je het ‘proeft’, dat is bij plastic niet aan de orde

  • het is uiteindelijk duurzamer, hout kun je maar eenmalig gebruiken en je moet er bomen voor kappen

  • het is voordeliger

 

Kort gezegd; het is eigenlijk duurzamer, want je kunt het veel vaker dan één keer gebruiken. Plus het is voordeliger dan het houten en CPLA bestek. Dus beter voor het milieu én goedkoper: het beste van 2 werelden! En daar komt nog es bij dat het net zo stevig is als het plastic wegwerpbestek van voorheen.

Wij hebben dit re-usable plastic bestek in zwart en wit beschikbaar:


 

 Niet alle soorten bestek zijn trouwens beschikbaar in her te gebruiken polystyreen. Zo hebben we het houten snackvorkje met snijrand nog niet in een re-usable versie kunnen vinden bij onze leveranciers. En de vraag is dan ook of deze beschikbaar komt. (Het zelfde geldt voor borden, terwijl juist die heel makkelijk moeten zijn te produceren. Naast karton en suikerriet zijn er overigens nog wel zwarte foam wegwerpborden beschikbaar).

Een ander soort bestek die tot nu toe niet geproduceerd wordt in een herbruikbare kwaliteit is het destijds zeer veel gebruikte kleine zwarte of witte frietvorkje met 3 tanden. Daarvan is alleen een houten patatvorkje in een tweetand verkrijgbaar tot nu toe.
Update 26-7-22: nu ook herbruikbare wegwerpborden
 

Goed om te weten; naast het re-usable wegwerp bestek hebben we nu ook herbruikbare plastic wegwerpborden aan ons assortiment toegevoegd! De borden zijn zwart, hebben een diameter van 22cm en zijn 2cm hoog. Degelijk en bestand tegen snijdende messen. Magnetronbestendig en zelfs recyclebaar! Uiteraard wel iets prijziger dan de weggooi-versies, zoals de suikerriet en kartonnen borden. Maar ook sterker en vele malen te gebruiken, ze kunnen immers prima in de vaatwasser. En dus duurzamer.


 

  Jan Tanja     31-03-2022 15:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Inschrijven nieuwsbrief
Sluiten
Aanmelden